Monday, June 6, 2011

Quinoa - Your Solution For Slimness...

QUINOA...? APE BINATANG TUH..?


Quinoa adalah sejenis Bijirin dan makanan ruji kaum kuno Inca di Amerika Selatan. Ia adalah sejenis biji jenis chenopodium dari pokok quinoa. Ia dikategorikan sebagai pseudo bijirin kerana pokoknya bukan dari jenis lalang seperti padi, gandum atau barli tapi dari jenis tumbuhan yang menyerupai pokok bayam.

Quinoa sangat dihargai kerana nilai  kandungan proteinnya sangat tinggi(12% -18%). Tidak seperti gandum atau beras (yang rendah lisin), dan seperti gandum, quinoa mengandungi kumpulan asid amino yang seimbang yang sangat penting untuk manusia, menjadikannya sebagai sumber protein yang luar biasa lengkap antara makanan nabati (makanan dari tumbuhan). Quinoa merupakan sumber yang kaya dengan serat,  zat fosforus, zat magnesium dan zat besi. Quinoa tidak mengandungi gluten dan ia  mudah dicerna.

Beza antara beras dan quinoa

Kalau dibandingkan beras perang dengan quinoa, untuk kuantiti hidangan yang sama:
Beras
Kalori: 140
Serat/fiber : 1 g
Protein : 3 g

Quinoa
Kalori : 160
Serat/fiber : 6.5 g
Protein: 6 g



Bukan sahaja quinoa  kaya dengan serat tapi ia mempunyai kualiti protein yang tinggi dengan kumpulan asid amino yang cukup lengkap.

Penyediaan Quinoa

Quinoa mentah mengandungi saponin pada kulitnya dan ini memberikannya rasa sedikit pahit apabila dimakan. Kandungan saponin ini dapat menghindarkan quinoa dari dimakan burung semasa peringkat penanaman. Quinoa mempunyai tekstur dan rasa yang ringan, ia mengembang saat dimasak, menjadikannya sesuai sebagai alternatif untuk beras putih atau couscous.

Langkah pertama dalam mempersiapkan quinoa adalah membuang saponin. Saponin kelihatan seperti buih sabun apabila terkena air.  Proses ini memerlukan biji quinoa direndam dalam air selama beberapa jam dan membilasnya dengan air lalu yang cukup dalam penapis halus sehingga buihnya hilang.  Pembuangan  saponin membantu pencernaan, sifat sabun sebatian membuatnya bertindak sebagai ubat cuci perut. Kebanyakan  quinoa yang dipakejkan telah pra-dibilas untuk kemudahan kita.

Kaedah memasak quinoa adalah sama seperti memasak nasi, iaitu menggunakan sukatan dua cawan air mendidih untuk satu cawan quinoa. Quinoa perlu dididihkan pada suhu rendah dan dimasak selama 14-18 minit atau hingga kulit terpisah dari biji seperti ekor yang sangat halus. Quinoa yang sudah dimasak kelihatan seperti ikan kecil. Sebagai alternatif, kita boleh juga menggunakan rice cooker untuk memasak quinoa, sebagaimana memasak  nasi putih.

Di mana nak dapatkan Quinoa di Malaysia?

Biasa boleh didapati di kedai2 yang menjual makanan organik... tetapi ia boleh didapati secara online di beberapa online shop seperti di http://www.superbuy.my .

di sini i listkan Beberapa Product Quinoa yang boleh didapati di superbuy.my :

Quinoa Grains (terdapat Produk lain di  kategori ini ) - Quinoa Grains

Quinoa Flakes - Quinoa Flakes

Quinoa Noodles - Quinoa Noodles 

Semua Product yang i listkan adalah Organic and HALAL... jadi jangan risau... Go Green...

Sumber : 
http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=142&tname=foodspice
http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa
http://www.superbuy.my/shop/default.aspx
http://translate.google.com.my/?hl=en&tab=wT

0 comments:

Post a Comment